Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στον πρώτο όροφο του Λαογραφικού Μουσείου στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας και τα εγκαίνιά της, έγιναν τον Αύγουστο του 1995. Εννέα χρόνια μετά, Αύγουστο του 2004, η συλλογή της βιβλιοθήκης οργανώνεται από έμπειρους εθελοντές βιβλιοθηκονόμους με απώτερο σκοπό αυτής της οργάνωσης, να λειτουργήσει ως δανειστική.

Ευχαριστούμε θερμά για την αξιέπαινη προσπάθεια τους εθελοντές:

  • Γιάννη Ελευθερίου και Δήμητρα Καλύβα για τη πολύτιμη βοήθεια όλα αυτά τα χρόνια με την προσφορά γνώσεων βιβλιοθηκονομίας και αρχειονομίας.
  • Ζάχο Σκαρπή που συντηρεί τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανά πάσα στιγμή.

Ειδικά τον Μεγάλο Εμπνευστή, αείμνηστο Τάσο Κοντομέρκο που είχε την ιδέα και ήταν η κινητήρια δύναμη για το ξεκίνημα και την συνέχιση της προσπάθειας στη βιβλιοθήκη.

Μέχρι στιγμής είναι καταγεγραμμένα 4000 βιβλία και υπολογίζεται πως 1000 ακόμη χρήζουν επεξεργασίας. Μετά την καταγραφή τους στο Βιβλίο Εισαγωγής, σφραγίστηκαν, ταξινομήθηκαν με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα του Dewey και ταξιθετήθηκαν στα ράφια.
Σήμερα γίνεται προσπάθεια καταλογογράφησης αυτών ηλεκτρονικά στο αυτοματοποιημένο βιβλιοθηκονομικό πακέτο ΑΒΕΚΤ 4.0 το οποίο μας χορήγησε δωρεάν το ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης). Στη βιβλιοθήκη -αν και μικρή- φυλάσσονται σπάνια βιβλία που χρονολογούνται από το 1850 και διαθέτει πλούσιο υλικό το οποίο καλύπτει όλες τις θεματικές κατηγορίες.

Συγκεκριμένα υπάρχουν βιβλία :

  • Ψυχολογίας
  • Φιλοσοφίας
  • Θρησκείας
  • Κοινωνικών επιστημών
  • Φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών
  • Ιστορίας

Αξιόλογη είναι και η μεγάλη συλλογή λογοτεχνίας η οποία απαρτίζεται από Μυθιστορήματα Ελληνικά και Ξένα, Διηγήματα, Ποίηση, Θέατρο καθώς επίσης και παιδική λογοτεχνία με πολλά παραμύθια, εκπαιδευτικά και λογοτεχνικά έργα για τους μικρούς μας χρήστες. Επιπλέον υπάρχει μια ευρεία συλλογή βιογραφιών και παλαιών σχολικών βιβλίων. Πέραν όμως των βιβλίων, υπάρχουν πολλοί τίτλοι περιοδικών και παλιών εφημερίδων.

Στη βιβλιοθήκη, υπάρχει αναγνωστήριο, Ίντερνετ, και φωτοτυπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χρηστών.

Όλο το υλικό της βιβλιοθήκης έχει συλλεχθεί από δωρεές. και ο χώρος πλέον είναι στα όρια της πληρότητας. Έτσι λοιπόν, ορίζεται μια πολιτική πρόσκτησης όπου προϋπόθεση αυτής είναι να μην υπάρχει το βιβλίο που δωρίζεται στη βιβλιοθήκη.

Ευχαριστούμε όλους τους δωρητές :
Φωτούλα και Ανδρέα Σταθόπουλο
Νίκο Πουρνάρα
Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα
Μαρία Γιαννάκου
και τον αείμνηστο Αντρέα Πουρνάρα
Πολύ σύντομα, θα γίνει αναφορά και για όλους τους υπόλοιπους δωρητές.

Η Βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει ως δανειστική στο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση καταγραφής όλων των βιβλίων.