Τιμητική Εκδήλωση


Ξεχωριστό γεγονός στα πλαίσια της φετινής Πολιτιστικής Εβδομάδας, ήταν τα εγκαίνια στο Λαογραφικό Μουσείο, της πλήρως ανακαινισμένης αίθουσας «Ιωάννα Σκλαβούνη», με την ταυτόχρονη τιμητική εκδήλωση προς τιμήν της Μάντω Λ. Οικονομίδη για την δωρεά εκατόν πενήντα (150) αντικειμένων, που αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής λαϊκής τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα (εξαρτήματα παραδοσιακών ενδυμάτων, κεντήματα, κοσμήματα και όπλα). Τα αντικείμενα αποτελούσαν μέρος της συλλογής του συζύγου της Λόντου Μ. Οικονομίδη. Η ανακαίνιση έγινε με την ευγενική προσφορά της οικογένειας Δημήτρη Ι. Πουρνάρα σύμφωνα με τις μελέτες της αρχιτέκτωνος Αντωνίας Πάνου και μουσειολόγου Έφης Μαντζούτσου.

Ο Λόντος Μ. Οικονομίδης (1923-1978) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ευαίσθητος, ασυμβίβαστος, διορατικός και ονειροπόλος, διέθετε το ένστικτο και τη διερευνητική ματιά του αληθινού συλλέκτη έργων τέχνης, μακριά από οικονομικές ή άλλες σκοπιμότητες. Στην τέχνη άλλωστε, και ίσως όχι ανώδυνα, αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Αντικείμενα της πλούσιας συλλογής του εκτίθενται σε πολλά αξιόλογα μουσεία της χώρας μας.

Η Μάντω Καραμεσίνη – Οικονομίδου είναι επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου της Αθήνας. Η δωρεά της στο Λαογραφικό Μουσείο του Μεγάλου Χωριού οφείλεται, κατά ένα μέρος, στους δεσμούς φιλίας του ζεύγους Οικονομίδη με την Ελένη Πουρνάρα – Καρκαζή, μέλος της Επιτροπής του Μουσείου και τον γιατρό Νικόλαο Δ. Πουρνάρα.