Κτισμένο στους πρόποδες της Καλιακούδας (2.102μ), ατενίζει την κοιλάδα του Καρπενησιώτη. Τα πλούσια νερά διατηρούν δάση με έλατα, δρύες, οξιές, καστανιές και καρυδιές. Το κλίμα του είναι ηπειρωτικό. Πέτρινα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, στενά σοκάκια, και μία διακριτική τουριστική ανάπτυξη που δεν παρεμβαίνει στην αισθητική του χωριού, το έχουν κάνει δημοφιλή προορισμό. Στην είσοδο του χωριού ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και από εκεί στην πίσω μεριά και στο φαράγγι Πανταβρέχει. Στην τοποθεσία Λακκώματα, κοντά στην κορυφή έγινε η περίφημη μάχη της Καλιακούδας στις 28 Αυγούστου του 1823. Η Ελληνική πλευρά ηττήθηκε χάνοντας περισσότερους από 150 άντρες και ο δρόμος προς το Μεσολόγγι άνοιξε για τους Τούρκους – οι οποίοι όμως έχασαν στη μάχη πάνω από 2.000 ενόπλους.

Σήμερα τα Λακκώματα αποτελούν μία πολύ καλή πρόταση για πεζοπορία ή διαδρομή εκτός δρόμου με 4×4, ιδιαίτερα από την άνοιξη και μετά που ανοίγει ο δρόμος από τα χιόνια. Φτάνοντας στο χωριό εκεί που είναι το μεγάλο άπλωμα (Μυλοκάλαμος), όπου θα αφήσετε και το αυτοκίνητό σας, ξεκινάει μονοπάτι προς το κεφαλόβρυσο διασταυρώνοντας μία κατάφυτη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Μέσα στο χωριό ένας δρόμος θα σας οδηγήσει στο Λαογραφικό Μουσείο.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το Μεγάλο Χωριό είναι κατάλληλο μόνο για χειμερινό τουρισμό. Η αλήθεια όμως είναι ότι σαν τοπίο έχει ευτυχήσει διπλά, αφού εκτός από τις άρτιες τουριστικές υποδομές του, έχει προικιστεί και με ένα περιβάλλον ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους που γεμίζει κάθε επισκέπτη με μοναδικές εικόνες σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Ο Χειμώνας φυσικά, είναι αυτός που ο καθένας έχει στο μυαλό του ως την τέλεια χειμερινή εικόνα. Κατάλευκα τοπία, και καμινάδες που καπνίζουν καλούν τον επισκέπτη σε μία φιλόξενη γωνιά να απολαύσει την ηρεμία και την φιλοξενία των κατοίκων.

Η Άνοιξη είναι χαρά Θεού. Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαΐου η φύση μοιάζει να ξαναγεννιέται. Τα δέντρα ανθίζουν, η μοσχοβολιά τους απλώνεται τριγύρω και η πανδαισία των αρωμάτων αρχίζει. Μαζί αρχίζουν και τα περισσότερα σπορ βουνού όπως rafting, kayak, mountain bike, πεζοπορία κ.λ.π.

Το Καλοκαίρι, το καταπράσινο τοπίο και τα κελαρυστά νερά δημιουργούν έναν μοναδικό παράδεισο που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Τον Ιούνιο το χωριό χάνεται στο άρωμα και το χρώμα των λουλουδιών. Μία πολύχρωμη πανδαισία περιμένει τον επισκέπτη. Το χωριό αποτελεί ένα από τα καλύτερα μέρη αναψυχής και παραθερισμού για όλους εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από το Κλεινόν Άστυ και την υγρασία της θάλασσας.

Το Φθινόπωρο τα βουνά μεταμορφώνονται! Χρυσοκόκκινες και καφεκίτρινες πινελιές, ετοιμάζουν τη φύση για το μακρύ χειμώνα. Το τοπίο είναι τόσο όμορφο που ο επισκέπτης θα σταματήσει πολλές φορές για να το θαυμάσει.