Αξιόλογη Δωρεά


Με μία αξιόλογη δωρεά η συγχωριανή μας Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα και ο αδελφός της Νίκος ανέστησαν έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια την Βιβλιοθήκη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.   Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης   «Δ. Πουρνάρας», έγιναν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, β’ όροφος), και πήρε το όνομά της προς τιμήν του πατέρα τους, δημοσιογράφου, εκδότη και συγγραφέα Δημήτρη Πουρνάρα καθώς αποτελεί δωρεά της οικογένειάς του.   Στα εγκαίνια παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής και δημοσιογραφικής ζωής του τόπου.

Στον χαιρετισμό της, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναφερόμενη στα βιβλία είπε: «Ηταν ένας παραμελημένος θησαυρός και η Ενωση Συντακτών γίνεται θεματοφύλακας της ιστορίας της πατρίδας μας. Αποστολή μας είναι να καταστήσουμε αυτόν τον θησαυρό προσβάσιμο».

Από την πλευρά της, η Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα, είπε ότι με τη δωρεά χάρη στην οποία έλαβε σάρκα και οστά η βιβλιοθήκη, εκείνη και ο αδελφός της θεωρούν «ότι έτσι συμβάλλουμε στην πρόοδο του δημοσιογραφικού έργου»

Για την προσφορά τους, ο Προκόπης Παυλόπουλος, τίμησε την Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα και Νίκο Πουρνάρα, με το αργυρό εύσημο της ΕΣΗΕΑ «Ξενοφών». Παίρνοντας το λόγο ιδιαίτερα συγκινημένη, η κυρία Ελένη Καρκαζή Πουρνάρα σημείωσε: «Ελπίζω η Βιβλιοθήκη να αποτελέσει πόλο έλξης για τους δημοσιογράφους για να αφουγκραστούν μέρος του υψηλού πνευματικού επιπέδου των συναδέλφων τους άλλων εποχών».

Στη ζωή και το έργο του Δημήτρη Πουρνάρα αναφέρθηκε εκτενώς η Φανή Πετραλιά, γενική γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στους χώρους βιβλιοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ακόμη μία αίθουσα που λειτουργεί ως μουσείο και ένα αναγνωστήριο 90 τετραγωνικών μέτρων.