Αποχαιρετισμός στην Μάντω Οικονομίδου


 

Έφυγε από τη ζωή η Μάντω Οικονομίδου.
Επίτιμη Διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου.
Το πρωί της Δευτέρας 19 Ιανουαρίου 2015, έφυγε από τη ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο η διακεκριμένη νομισματολόγος Μάντω Οικονομίδου.

Έχοντας σπουδάσει Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, η Μάντω Οικονομίδου εξειδικεύτηκε με υποτροφία στην American Numismatic Society στη Νέα Υόρκη. Μελέτησε επίσης Νομισματική στο Cabinet des Médailles στο Παρίσι, στο Heberden Coin Room στο Ashmolean Museum στην Οξφόρδη, στο British Museum στο Λονδίνο και στο Deutshes Archäologisches Institut στο Βερολίνο.

Είχε διατελέσει διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου για τριάντα συναπτά έτη, το οποίο και ανέδειξε ως ένα από τα σημαντικότερα του είδους. Η στέγασή του στο Ιλίου Μέλαθρον οφείλεται στη δική της ακούραστη προσπάθεια.
Πολυγραφότατη, δημοσίευσε μελέτες σε πολλά αρχαιολογικά περιοδικά και, εκτός από την εκτίμηση των συναδέλφων της, έχαιρε και της αμέριστης αγάπης όλων όσοι τη γνώρισαν.

Ο Σύνδεσμος μας, το Μεγάλο Χωριό, αλλά και όλη η Ευρυτανία, προβάλλονται μέσα από τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου και ιδιαίτερα μετά την προσθήκη της υπέροχης προσφοράς της αείμνηστης Μάντως Λ. Οικονομίδη.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μεγαλοχωριτών «Η Αγία Παρασκευή» συνήλθε την 1η Φεβρουαρίου, ημέρα Κυριακή, σε έκτακτη Συνεδρίαση με αφορμή την αναγγελία του θανάτου της Μάντως Λ. Οικονομίδου (δωρήτρια μεγάλης συλλογής αντικείμενων) στο Ιστορικό -Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου στο Μεγάλο Χωριό, και αποφάσισε ομοφώνα:

  1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης.
  2. Να κατατεθεί στο Ιστορικό-Λαογραφικο Μουσείο Μεγάλου Χωριού το ποσό των 500 ευρώ.
  3. Να κατατεθεί σε Φιλανθρωπικό Σύλλογο Ευρυτανίας το ποσό των 100 ευρώ.
  4. Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο.